Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@12:37:46 GMT

احیای هنر نمد مالی طارم

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۸۲۳۴۱

احیای هنر نمد مالی طارم

ایسنا/زنجان هنر نمدمالی سنتی روستای ده‌بهار طارم به همت تنها نمدمال این روستا احیا می‌شود.

هنر به ویژه هنرهای دستی در ایران قدمتی به بلندای تاریخ دارد به هر جای این‌مرز و بوم که سفر کنی میراثی ارزشمند از نیاکان‌مان برای ما به جای مانده است که این میراث گاهی خود را در لباس صنایع دستی نشان می‌دهد.

صنایع دستی ایران به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی صنایع دستی جهان - به همراه چین و هند دارای سابقه‌ درخشان و پرپیشینه‌ای است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی‌تردید استعداد و نیروی خلاقه و ابتکار ایرانیان و علاقه‌ آنان به هنر و خلق آثار هنری، یکی از عوامل قوام و دوام صنایع دستی ایران بوده است.

استان زنجان نیز دارای صنایع و هنرهای دستی فراوانی است که سالانه پای مشتریان زیادی را به این استان باز می‌کند. ملیله زنجان که شهرت جهانی دارد و آوازه چاقو و مس آن نیز به گوش دنیا رسیده است. در کنار همه صنایع دستی پررونق این روزهای زنجان گذر زمان، گرد فراموشی به برخی از این صنایع زده که هنر نمد مالی روستای ده بهار طارم یکی از این هنرهاست که به همت کربلایی رحمان‌علی حنیفی تنها نمدباف این روستا در حال نفس کشیدن است. هنری که زمانی در چند روستای طارم رونق داشته و منبع درآمدی برای مردم روستاها بود.

در همین رابطه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان می‌گوید: کربلایی رحمان‌علی حنیفی تنها نمد مال این روستا با سن و سال بالا به همراه همسرش در کارگاه خانگی‌اش به صورت استاد شاگردی به جوانان و بانوان این روستا آموزش می‌دهد.

امیر ارجمند می‌افزاید: از کارهای نیک این پیرمرد هنرمند، انتقال این هنر به فرزندان و نوه‌هایش است که پا به پای استادشان در تهیه و تولید نمد تلاش می‌کنند.

وی با اشاره به این‌که سالیانه به همت این پیرمرد ده‌بهاری ۵۰ تخته زیرانداز نمدی در این روستا تولید و روانه بازار می‌شود، تاکید می‌کند: نمد از جمله صنایع دستی است که قابلیت به روز شدن دارد و سعی می‌کنیم تا جوانان روستای ده‌بهار با ابتکار و خلاقیت در تولید محصولات جدید و جذاب نمدی مشغول این حرفه شوند.

ارجمند می‌افزاید: ماده اصلی نمد پشم گوسفند به رنگ‌های طبیعی مانند سفید و سیاه و قهوه‌ای است که برای نقش‌اندازی آن از پشم‌های رنگ شده شیمیایی استفاده می‌کنند. 

کربلایی رحمان‌علی تنها تولیدکننده نمد شهرستان طارم و استان زنجان است. وی این هنر را از پدر زن خود به ارث برده و در کنار همسرش، ۴۵ سال است که در تکاپو برای زنده نگه‌داشتن این هنر است.

نمد نوعی بافته سنتی زیراندازی است که با پشم تولید می‌شود برای تهیه نمد عمل بافتن انجام نمی‌شود، بلکه با ایجاد فشار و رطوبت و حرارت، موجب درهم‌ رفتن الیاف پشمی می‌شوند.

پشمی که برای تولید نمد به کار می‌رود پشم بهاره گوسفند با الیاف بلند است. نمد مالی‌ از صنایع‌ بسیار قدیمی است‌ که‌ درباره‌ تاریخ‌ و محل پیدایش‌ آن اطلاع دقیقی در دست‌ نیست، ولی‌ قدیمی‌ترین‌ نمونه‌هایی که‌ از این‌ صنعت بهدست آمده، نمونه‌های کشف‌شده در پازیریک‌ متعلق به‌ ایران دوره‌ هخامنشی است‌ و به‌صورت کف‌پوش، آویزه دیواری ‌و جل‌ اسب‌ می‌باشد و از حیث مشخصات فنی و طرح و نقش بسیار جالب‌ و در خور ستایش ‌است‌.‌

برای تهیه نمد، ابتدا پشم را حلاجی کرده و سپس آن را در پارچه مخصوص و ضخیم نمدزنی، با طرح مورد نظر پهن کرده و روی آن با جارو آب به نسبت گرمی می‌ریزند و پس از پاشیدن آب پارچه ضخیم را که پشم روی آن قرار داشت، رول کرده و با کلافی آن را بسته و سپس بسته به ابعاد کار به کمک چند نفر آن را ورز می‌دهند تا پشم‌ها به هم چسبیده و تا شب استراحت کنند.

در مراحل بعد نیر باید رول را باز کرده و پارچه را برداشته و دوباره پشم‌ها را با دست‌ ورز داد تا پشم‌ها تبدیل به نمد شوند و در پایان برای بهتر شدن کیفیت کار و نشان دادن نظم در کار آن را بار دیگر با صابون ورز می‌دهند.

از آنجایی که نمد از مواد کاملا طبیعی بافته می‌شود، دارای خاصیت درمانی است که از جمله مهم‌ترین این خواص می‌توان به کمک در درمان کمردرد و دردهای رماتیسم و دردهای ناشی از عمل جراحی مفاصل اشاره کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: زنجان صنایع دستی میراث فرهنگی استانی فرهنگی و هنری صنایع دستی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۸۲۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش صنایع‌ دستی سیستان و بلوچستان در کشور تقویت می‌شود

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی گفت: به دنبال ایجاد و تقویت بازارهای عرضه و فروش محصولات صنایع‌ دستی سیستان و بلوچستان در پایتخت و نقاط مختلف ایران هستیم. - اخبار استانها -

مریم جلالی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در زاهدان ضمن قدردانی از تلاش‌های انجام شده در نمایشگاه ایران اکسپو اظهار کرد: تولیدات صنایع‌دستی زنجیره‌هایی به‌ هم پیوسته هستند که نباید صرفاً در حالت فرهنگی و ویترینی بمانند؛ بلکه باید با برنامه‌ریزی‌های مدون و اقدامات جهادی هماهنگ، به ادبیات توسعه و کسب و کار نزدیک شود و در سطح ملی و بین‌المللی نقش‌آفرین باشد.

وی افزود: استان سیستان و بلوچستان نیز عزم جدی را آغاز کرده و امیدواریم از طریق صنایع‌دستی، گردشگری، شیلات و لنج‌سازی و آبزیان و سایر ظرفیت‌ها و دارایی‌هایی که این استان دارد بتوانیم یک عنصر هویتی ویژه‌ای را به وجود آوریم.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی ادامه داد: ما نیز در معاونت صنایع‌ دستی وزارتخانه در تلاش هستیم تا زنجیره اقتصادی صنایع‌ دستی و معیشت عزت‌آفرین را برای تک تک فعالان حوزه صنایع‌دستی در کشور و فعالان این حوزه در استان سیستان‌ و بلوچستان به وجود آوریم.

جلالی تأکید کرد: یکی از اقداماتی که دنبال انجام آن هستیم ایجاد بازار ثابت عرضه و فروش محصولات صنایع‌ دستی سیستان و بلوچستان در تهران و اقصی نقاط کشور است که پیگیر تحقق آن هستیم و در حال حاضر نیز وجود دارد اما نیازمند تقویت و گسترش است.

معاون صنایع‌ دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی افزود: ضرورت دارد محصولاتی که در اقلیم خاص خودش تولید می‌شود زیست بوم آنها نیز کامل و در سایر نقاط عرضه شود.

انتهای پیام/

 

 

دیگر خبرها

  • مهاباد به موزه جدید و نمایشگاه دائمی صنایع‌دستی نیاز دارد
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین + تصاویر
  • عرضه صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • ظرفیت های گردشگری گرمی در قالب جشنواره معرفی می شود
  • فروش صنایع‌ دستی سیستان و بلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم
  • ٣٨٥ هنرمند واجد شرایط صنایع‌دستی کردستان بیمه شدند
  • ثبت سفارش فروش ۳۸۰ میلیارد صنایع دستی سیستان و بلوچستان
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا